Deprem Yazıları Sanal Müzesi


Hiçbirşey Eskisi Gibi Olmayacak
 
Deprem Önlemleri


Arkadaslar,
Deprem ve soylentilerinden korkmanin, her duyumda kendimizi ve cevremizi tedirgin etmenin, olusturmaya calistigimiz cagdas Turkiye'de yasayacak olan bizlere pek faydasi olmadigini kabul etmeliyiz. Bunun yerine, birinci derece deprem kusaginda yer alan ve bu tur felaketlere ugrama riski son derece yuksek olan bir cografyada yasadigimizi ozumseyerek, ailemizde ve toplumumuzda depremle birlikte yasayabilmeyi ogrenmemiz, ogretmemiz lazim. Bu konuda aile bireylerimizi, is arkadaslarimizi ve cevremizi bilinclendirerek, gerektigi durumlarda panik ve umutsuzluga kapilmadan, refleks haline gelmis bir deprem davranisini sergileyebilmemiz gerekli. Acil durum planlari ve hazirliklari yapilmis, gerekli tekrarlar ile ogrenilmis organize bir toplum haline gelmemiz icin hepimize onemli gorevler dusmektedir. Yasadigimiz mekanlarin depreme ne kadar dayanabilecegini ogrendikten sonra, evimiz, apartmanimiz ve isyerlerimiz icin ne gibi hazirliklar yapilabilecegini arastirmali, alinabilecek temel ilk yardim, yangina mudahale (umarim hepimizin evlerinde, apartmanlarinda ve isyerlerinde kullanilabilir durumda yangin sonduruculeri vardir.) vb. egitimlerin ne kadar hayati oldugunu hic aklimizdan çıkarmamalıyız.

Asagida bu konu ile ilgili bir rehberi bilgilerinize sunuyorum. Umarim bu konudaki teorik ve pratik bilgiler de olasi deprem saatinin ve buyuklugunun toplumumuza yayilma hizina esdeger bir hizla yayilabilir. Bu konuda toplumumuzda olusmaya baslayan merak, ilgi ve katilimcilik dalgasi, akil ve bilimle donatilmis, organize ve pro-aktif bir Turkiye yaratilmasina katkida bulunur.
Saygilarimla Deprem Rehberi

[Depremden Önce] [Deprem Sırasında] [Depremden Sonra]

Depremden Önce


Bir deprem meydana geldiginde eger bina içindeyseniz sallanma ve ani bir gürültü duyarsiniz. Sonradan, hizli, siddetli ardarda çalkantili sarsintilar meydana gelir. Bu, çok korkutucu olacaktir.Bu sarsintilar birkaç saniye veya birkaç dakika sürebilir. Deprem agzini açip sizi yutmayacaktir; fakat kirilan bir cam, düsen nesneler, çevreye yuvarlanan ya da firlayan agir seyler sizi hayati tehlikeler yaratacak biçimde yaralayabilir. Deprem sonrasi sokaklara kendinizi hazir tutun.

Depremi önleyemezsiniz! Fakat

Yaralanmayi önlemeye,
Evinizdeki hasari minimuma indirmeye,
Depremden sonra en az 72 saat yardimsiz biçimde enkaz altinda hayatta kalabilmeye hazirlikli olmalisiniz.

Önceden hazirlikli olmak yasaminizi kurtarabilir.
Olasi bir deprem her an yasadiginiz bölgeyi vurabilir; bunun için Acil Durum Planinizi yapmaya baslayin.

Aileniz deprem sirasinda ve sonrasinda ne yapilmasi gerektigi konusunda hazirlikli olmalidir.

Ihtiyaçlarinizin listesini çikarin. Isbölümü yapin. Planinizi yazin ve bunun tatbikatini yapin. Eger aileniz yoksa, kisisel planinizi komsulariniz ve arkadaslarinizla yapin.

Evinizdeki güvenli ve tehlikeli bölümleri bilin!

! Güvenli yerler:
agir masa ve siralarin alti, koridor içleri, odalarin ve kemerlerinin köseleri.

Tehlikeli yerler:
cam ve ayna çevresi, düsebilecek herhangi bir nesnenin alti, mutfak: firin, buzdolabi veya mutfak dolaplari tehlike yaratabilir, kapi aralari: çünkü kapi size çarpabilir. Ailenizi yangin söndürme cihazi kullanma hususunda egitin!

Kalp masaji ögretilen bir ilk yardim kursuna kaydolun!

Şimdiden sigortacinizdan randevu alip, deprem sigortasi hakkinda görüsün. Mal beyaninizi yapin. Bu, deprem sonrasi kaybinizi temin edecektir.
Evinizi bosaltmanin planini yapin ve bunun alistirmasini yapin!
Çocuklariniza deprem sirasinda evde ya da okulda bulunduklari zaman ne yapmalari hakkinda bilgi verin. Okullarinin deprem plani olup olmadigini sorusturun ve izleyin.

Ailenizle disarida bulunduklari süre içerisinde iletisim kurabilmeyi düzene koyun. Aile üyelerinin herbirinin iletisim için gerekli olabilecek telefon numarasi ve adresini yaninda bulundurmasi gerekmektedir. Eve ulasilamadigi durumlar için alternatif bir randevu planlayin.

Aileniz bireylerine acil durum yetkililerine güvenmeleri gerektigini ögretin!. Radyo ve televizyon yayinlari sizi bilgilendirecektir.
Acil telefon numaralarinin telefon rehberinin iç kapaginda ya da telefonun üzerinde bulundurulmasini saglayin. Bu numaralari, ancak, çok acil durumlarda kullanin. Unutmayin, telefonunuz deprem sonrasi çalismayabilir, veya çevir sesini düsürmek zaman alabilir.

Aile üyelerinizin gaz, elektrik ve suyu kapamayi bilip bilmediklerinden emin olun. (Gazi, kaçak ve yangin olmadigi durumlarda kapamayin. Gaz kesildigi taktirde tekrar açmayi denemeyin; bu islem uzman bir teknisyence yapilmalidir.)

Planiniz acil durum için gerekli malzeme ve gereçleri ihtiva eden bir liste içermelidir.
Acil durum planlarinizi komsularinizla paylasin.

Acil durum gereçleriniz:
Hiçbir yerden yardim almaksizin 72 saat veya daha uzun bir süre boyunca kendi basiniza evde, arabanizda veya isyerinizde hayatta kalma mücadelesi vermeye hazirlikli olun. Asagidaki acil durum gereçlerini toplayin ve bunlari güvenli bir sekilde muhafaza edilen, erisilmesi kolay Acil Durum Çantasinda saklayin.

Ilk yardim çantasi ve talimat kitapçigi.
Siginak: plastik musamba, küçük bir çadir, acil durum battaniyesi, veya büyük çöp torbalari.
Su: Agzi siki kapatilmis kirilmaz kaplarda kisi basina en az dört litre su. Bir kisinin üç günlük su gereksinimi, en az 12 litredir. Acil durum çantanizda su aritma tabletleri bulundurun. Bilmelisisnsz ki 41.5 litre temiz suya dört damla, 41.5 litre yagmur suyuna ise on damla çamasir suyu damlatilarak güvenli içim saglanir. Deprem sonrasinda sular hala akiyorsa banyo küvetini ve diger kaplari doldurun. Unutmayin ki, sicak su tankinda ve tuvalet rezervuarinda da su mevcuttur.

Konservelenmis, kurutulmus, el altinda bulundurulabilecek bozulmayan yiyecekler, kurutulmus meyveler ve kutulu meyve sulari.Taze kalmalarina dikkat ederek düzenli araliklarla tüketin. Konserve açacagini da unutmayin.

Cep feneri ve yedek piller.Yataginizin yakininda cep feneri bulundurun. Radyo ve pilleri su geçirmez ayri torbalarda saklayin. Bebekler ve yaslilar için gerekli ilaçlar ve tedavi gereçleri. Acil durum çantanizda en az bir haftalik gereç bulundurun. Ilaç ve gözlüklerinizin reçete fotokopilerini yaninizda bulundurun. Kisisel tuvalet malzemeleri: Tuvalet kagidi, sabun, dis macunu, dis firçasi. ABC sinifi yangin söndürme cihazi.Yangin söndürme cihazinizi kullanim taimatlarina göre test ettikten sonra evinizin elverisli bir bölümünde muhafaza edin.

Gazi kesebilmek için Ingiliz anahtari. Acil yardim çantaniza yakin bir yerde saklayin. Ayakkabilariniz, sizi cam kiriklarindan ve diger yikintilardan koruyacak özellikte olmalidir. Nerede olursaniz olun, ayakkabilarinizi yakininizda bulundurun. Bulundurmayi isteyebileceginiz diger gereçler:

eldivenler, kis kiyafetleri, su geçirmez kibrit ve mumlar :
fakat bunlari gaz sizintisi bulunan ve yanici sivi maddelerin döküldügü yerlerde kullanmayin, telefon jetonu veya karti, ailenizin her bir üyesi için uyku tulumu,
çöp torbalari, portatif tuvalet, ip, koli bandi, levye veya manivela çubugu, benzinli bir jeneratör ve uzatma kablosu,
çocuklar için oyuncaklar (oyuncak bebekler) herbir sahis için tahliye çantasi herbir araç için araç çantasi ofis çantasi

Tahliye Çantası (Evacuation Pack)
Bu listedeki esyalar evinizde bulunan acil durum çantasindaki gereçlere ektir. Sözü geçen esyalar tahliye sözkonusu oldugunda kisinin tek basina tasiyabilecegi ayri bir çantada tutulmalidir. Küçük çocuklar, yetiskinler ve özürlüler için gerekli çantalari unutmayin. Tahliye çantaniz diger acil durum gereçlerinizle birlikte güvenli bir yerde muhafaza edilmelidir.
72 saat yetecek suyu alinmis yiyecek,kurutulmus meyve, yüksek enerji besinleri; ilk yardim çantasi ve kitapçigi; hayatta kalma el kitabi; el feneri ve pilleri; jeton ve bozukluk içeren para; aile ve arkadas fotograflari; eldivenler ve diger kalin kiyafetler. Evinizde muhafaza edilmesi gereken malzemeler:

72 saat yetecek 12 litre siselenmis su; pisirme kaplari; portatif radyo ve pilleri; ilaçlar ve tuvalet esyalari.
Araç Çantasi:
Bu listedeki esyalar evinizde bulunan acil durum çantasindaki gereçlere ektir. Bunlari aracinizda ayri bir yerde bulundurunuz.
çekme halati ve takoz, zincir; en az dört litre sise su;
konserve yiyecek, kurutulmus meyve, findik ve konserve açacagi;
yedek kiyafet ve bir sirt çantasi; uyku tulumu ve yer battaniyeleri;
ilk yardim çantasi, ilaçlar; el feneri ve yedek pilleri,
su geçirmez kibrit ve mumlar; tuvalet kagidi ve torbalari;
jeton ve bozukluk içeren para; yasadiginiz bölgenin haritasi;
kursun, tükenmez kalem ve kagit.
Ayni zamanda, daima, aracinizin benzin deposunu en az 1/4 oraninda dolu tutun.
Ofis Çantasi: Bu listedeki esyalar evinizde bulunan acil durum çantasindaki gereçlere ektir. Sözkonusu esyalari ofisinizin uygun bir yerinde muhafaza edin.
eldivenler, sert ayakkabilar ve kiyafetler; acil durum battaniyeleri;
el feneri, radyo ve piller (su geçirmez çantalarda muhafaza edilmelidirler);
bir düdük; kurutulmus meyve, findik ve yüksek enerji besinleri; aile ve arkadaslarinizin fotograflari; isim, adres, saglik bilgilerinizin yazili bulundugu bir kagit;

Evinizin Hazirlanmasi :
Evinizin deprem esnasinda her bir bölümünün ne kadar siddette hasar alabilecegini hesaba katarak evinizi incelemeye alin.

Eger bir apartman dairesinde oturuyorsaniz, tek katli müstakil evlere nazaran daha fazla sarsinti fakat daha az titresim duyarsiniz.

Ne yapacaginiz hakkinda emin olamadiysaniz, uzmanlarin (sigorta, mühendisler, mimarlar) tavsiyelerini aliniz.
Önceki depremler göstermektedir ki asagida siralanan maddeler dikkate degerdir:
Evde dogabilecek tehlikeleri kontrol ediniz: Ev temeline sabitli mi? Duvarlar yandan destekli mi? Bacalar dayaniksiz mi? Çati kiremitleri gevsek mi? Gereken tamiratlari yapmaya hemen baslayin! Devrildiklerinde gaz ve su borularina hasar verebilecek su isiticisi ve diger aletlerinizi sikilastirin. Agir esyalarinizi üst raflara koymaktan kaçinin; onlari asagi raflara koymaya özen gösterin. Aynalari ve asili cisimleri sabitlemeye özen gösterin. Yataklari baca, cam, agir resimlere yakin yerlestirmeyin. Unutmayin, kapali perdeler kirilan camlari tutar. Televizyon, video, bilgisayar ve küçük aletlerin altlarina kaymayi önleyici lastik takozlar koyun. Degerli belgeleri, küçük manevi esyalari yangin geçirmez bölmelerde muhafaza edin.
Saglam ayakkabi ve kiyafetlerinizi el altinda bulundurun. Mutfak dolaplarina, çocuklarin açmasini önleyici mandallar koyun. Yanici maddeleri ve ev kimyasallarini isidan uzak tutun;güvenli bir dolapta saklayin.

Deprem Sirasinda
Bir depdem sirasinda nasil davranmaniz gerektigine iliskin bilgiler edinerek ve bunlari uygulayarak kendinizi sakinlestirebilir, kendinizi ve ailenizi korumak için daha hazirlikli olabilir ve baskalarina yardimci olabilirsiniz. Öncelikle evinizin her bir odasindaki güvenli noktalari belirleyin. Güvenlikli noktaya yerlesme alistirmalariyla bu bilgiyi pekistirin. Bu, özellikle çocuklar için önemli bir adimdir.

Deprem basladiginda nerede olursaniz olun, hemen kendinizi korumaya alin ve sarsinti durana kadar orada kalin. Eger Bina Içindeyseniz;
Orada kalin; disariya kosmayin. Saglam bir masa, mobilya vb. esya altinda ya da yaninda kendinizi korumaya alin ve ona tutunun. Eger koridordaysaniz; Duvarin dibine sinin. Esikte durmayin; kapi çarpacak ve yaralanmaniza neden olacaktir. Basinizi ve yüzünüzü koruyun. Pencereler, cam bölmeler, aynalar, ocaklar, kitapliklar, yüksek mobilyalar ve gevsek yapi elemanlarindan uzak durun. Eger Tekerlekli Sandalyede iseniz;
Tekerlekleri kilitleyerek basinizi ve boynunuzu korumaya alin. Eger Oteldeyseniz; Otel odanizda siginabileceginiz en güvenli noktayi belirleyin. Otel güvenlik talimatini okuyun ve katta bulunan acil çikis noktalarini ögrenin. Otelde kalirken, ayakkabilarinizi yatak altinda, elbiselerinizi yakininizda tutun. Seyahate çikarken yaniniza küçük bir radyo ile el lambasi almayi ihmal etmeyin. Asansör kullanmayin. Deprem sirasinda asansördeyseniz;
Kat çikis dügmelerine basarak katta durdurun ve en seri biçimde asansörü terkedin. Eger Açikhavadaysaniz;
Oldugunuz yerde kalin. Pencerelerden, binalardan, elektrik tellerinden ve direklerden uzak, güvenli bir noktaya dogru gitmeye çalisin.
Eger Araçtaysaniz;
Güvenli bir yere yanastirmaya çalisin. Yolu kapatmamaya özen gösterin. Köprülerden, alt ve üstgeçitlerden ve binalardan olabildigince uzaga park etmeye çalisin.
Eger Kalabalik bir Topluluktaysaniz;
Ezilmeyeceginiz bir noktaya siginmaya çalisin. yuksek yapilarin bulundugu yaya yollari özellikle tehlikelidir. Eger içerdeyseniz, devrilen kolonlar vb. çarpacagi için disariya kosmayin. Alisveris merkezlerinde, en yakin magazaya siginin. Pencerelerden, vitrinlerden, projektörlerden, agir esyalarla dolu raflardan uzak durun.

Eger Okuldaysaniz;
Bir sira ya da masa altina siginin ve ona sikica tutunun. Yüzünüzü pencereden uzak tutun.

Eger Otobüsteyseniz;
Otobüs durana kadar koltugunuzda kalin. Her nerede olursaniz olun, zeminin siddetle hareket etmesi olasiligina hazir olun. Örtünün, kendinizi saglam bir nesnenin korumasina alin. Bunu yapamiyorsaniz, yere çökün, basinizi ve yüzünüzü koruyacak biçimde kapanin. Ilk sarsintiyi izleyecek diger sarsintilara da hazir olun.

Depremden Sonra

Muhtemel bir depreme karsi hazirlik, sallanmalar bittikten sonra meydana gelen soklar, yanginlar ve çok yikici hasarlar söz konusu oldugunda ne yapmak ve ne yapmamak gerektigini de içerir. Sözü geçen tehlikelere karsi sogukkanli olun, sakin davranin. Öncelikle, hayati tehdit eden durumlari dikkate alin. Unutmayin ki, 72 saatten daha uzun bir süre yalniz basiniza kalabilirsiniz.

Evinizde hasar olup olmadigini kontrol edin. Kendinizin ve yaninizdaki diger insanlarin yaralanma durumlarini kontrol edin; hizli ve dikkatli bir sekilde ilk yardim uygulayin. Bulundugunuz yerden ayriliyorsaniz yerinizi bildirin, acil durum çantanizi yaniniza alin. Elektrik, su ve havagazini kontrol etmek için bir cep feneri kullanin.Hasar yoksa hiçbirini kapatmayin. Sizan havagazi koku verecektir. Gaz kaçagi ve yanici sizintisi olmadigindan emin olana dek kibrit ateslemeyin, isiklari yakmayin.
Mevsim kis ise veya depremden kalma yikintilar, özellikle cam kiriklari varsa, saglam, dayanikli ayakkabi, eldiven ve giyecekler giyin. Kendi ailenizle ilgilendikten sonra komsularinizi kontrol edin. Deprem sonrasi ilk yardim aile ve arkadaslardan gelir. Acil yardima ihtiyaç duyarsaniz camlara bir yardim isareti not edin. Ürkmüs evcil hayvanlari sakinlestirin ve korumaniza alin. Size yakin mesafedeki lagim borularinin kirildigindan süphe ediyorsaniz sifonu kullanmayin.
Davetsiz misafirlere karsi evinizi güvenlikte tutun. Pilli radyonuzu (veya araba radyosu) açin ve acil durum talimatlarini dinleyin. Yikilmis elektrik hatlarindan en az on metre uzak durun. Deni kenari yerlesimlerinde, dev dalgalar olusmasi olasiligina karsi deniz kenarina yaklasmaktan kaçinin.

Daha fazlasini yapmak istiyor musunuz?
Bu ilkeleri dikkate aldiginiza göre kendinizi ve digerlerini korumak için daha baska adimlar atabilirsiniz.Unutmayin ki, 72 saat veya daha uzun bir süre yalniz basiniza kalabilirsiniz.Yaptiginiz hersey bulundugunuz kosullara bagli olacaktir.
Yeterli derecede deprem sigortanizin bulunup bulunmadigini sigorta yetkilinizden ögrenin. Poliçenizin neleri kapsadigini arastirin ve muhtemel depremden olusabilecek maddi kaybinizi en aza indirecek bir kapsamda korunup korunmadiginizi saptayin.
Varsa, Sivil Savunmanin ya da Belediyenizin Acil Durum Programina gönüllü olarak katilin.
Yasli komsulariniza evlerini depreme karsi hazirlamalarina yardim ederek, her birini depremden sonra kontrol ederek ve evcil hayvanlarla ilgilenerek deprem hazirliklarinda çevrenize örnek olun!.
Eczane ve diger magazalar kapali oldugunda bebekler, yaslilar ve özürlüler için gerekli ihtiyaçlarin planini çikarin. Aile bireylerinizin hareketlerinde duraganlik, görme ve duyma yetilerinde bozulma varsa, ilgili saglik ve bakim kurumlarinin adreslerini listenize ekleyin..Yasam destegi için elektrige veya tekerlekli sandalyeye bagliysaniz, ilaveten benzinli küçük bir jeneratör isteyebilirsiniz.
En az 72 saat kendinize yetebilmenizi ve rahat etmenizi saglayan gereçleri gözden geçirin. Bu esaslara ek olarak almak isteyebileceginiz plastik çarsaf, toz maskeleri veya çocuklar için oyunlar ve onlari rahat ettirici esyalar gibi pek çok esya bulunmaktadir.


Geri

Ada-Net